AVOINNA

Ma-Pe 8.30-18.00
La 8.30-14.00
Arkipyhinä suljettu

Asiakaspalvelu
013 555 723 (pvm/mpm)

Lääkejätteen lajittelu

 1. Palauta lääkejätteet apteekkiin lääkejäteastiaan.
 2. Poista ulkopakkaus ja reseptilääkkeen ohjelappu ja laita lääkkeet läpinäkyvään pussiin. Kartonkipakkaukset voit laittaa kartongin keräykseen ja lasipurkit lasinkeräykseen.
 3. Palauta nestemäiset lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissa.
 4. Palauta muista lääkejätteestä erillään Jodi- tai bromipitoiset lääkkeet (esim. betadine, jodix-tabletit) sekä sytostaatit alkuperäispakkauksissa ja tiputa ne niille erikseen merkitystä luukusta apteekin lääkejäteastiaan.
 5. Palauta Terävä- ja viiltävä jäte; neulat ja ruiskut sekä elohopeakuumemittarit pakattuna läpäisemättömään pakkaukseen, kuten tyhjään muovipulloon tai lasipurkkiin. Valmiiksi ruiskuissa olevat lääkkeet ovat lääkejätettä, eivät viiltävää ja pistävää jätettä. Vain ruiskujen neulat kuuluvat viiltävään ja pistävään jätteeseen.
 6. Apteekki ottaa vastaan ainoastaan lääkejätteitä ja elohopeaa sisältäviä kuumemittareita sekä ruiskuja ja neuloja. Apteekki ei ota vastaan muita jätteitä (esim. kemikaaleja, hiuslakka pulloja, paristokäyttöisiä kuumemittareita, paristoja ym.) Huomioi, että apteekista ostetut tavalliset hoitotuotteet, kuten perusvoiteet, pesuaineet, vitamiinit ja kosmetiikka eivät kuulu lääkejätteisiin, vaan ne voi lajitella sekajätteeseen.

Lataa tästä PDF tulostettavaksi »

Näin vähennetään lääkejätteen määrää

 • Lääkkeitä voidaan lääketurvallisuuden vuoksi ottaa apteekkiin takaisin vain hävitettäväksi. Asiakkaan kotona käyneitä lääkkeitä ei koskaan palauteta myyntiin.
 • Aloita uusi lääkehoito pienellä kokeilupakkauksella. Mikäli lääkettä joudutaan vielä vaihtamaan, ei käyttämättömäksi jää isoa määrää lääkettä.
 • Mikäli lääkkeitä on käytössä paljon, kannattaa pohtia annosjakelun ottamista käyttöön. Annosjakelussa asiakkaalle toimitetaan vain tarvittavat lääkkeet kahden viikon erissä. Annospussipalvelu on apteekkien tarjoama maksullinen lisäpalvelu.
 • Käytä reseptilääkettä aina lääkärin ohjeen mukaan. Säästösyistä annosta ei kannata pienentää omin päin, koska silloin lääkkeellä ei välttämättä saada haluttua tehoa. Liian isot annokset puolestaan voivat lisätä haittavaikutusten riskiä.
 • Älä jätä lääkärin määräämää kuuria kesken – lääke tehoaa vain, jos sitä käytetään oikein.
 • Osta lääkkeitä vain tarpeeseen ja pidä lääkekaapissa harkittu valikoima itsehoitolääkkeitä. Lääkkeitä ei kannata hankkia varmuuden vuoksi kuin poikkeustapauksissa. Suomessa on paljon apteekkeja, joten lääke on helppo hankkia, kun sitä tarvitaan.
 • Mikäli käytössäsi on paljon lääkkeitä, etkä ole varma niiden tarpeellisuudesta, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa tai apteekissa. Lääkityksen tarkistuspalvelussa puolestaan apteekin ammattilainen käy läpi käytössä olevat resepti- ja itsehoitolääkkeet, ja antaa ohjeet niiden oikeaan käyttöön. Palvelu on apteekin tarjoama maksullinen lisäpalvelu.

Lataa tästä PDF tulostettavaksi »